Stockholm Venetia Nordului

Stockholm Venetia Nordului

Probabil Ikea si ABBA sunt doua nume la care te gandesti cand vine vorba despre Suedia. Desi buni ambasadori ai Suediei, astazi vom vorbi de Stockholm, capitala tarii, plina de farmec si eleganta. Construit pe 14 insule, Stockholm rasare dintre ape ca o bijuterie in culori de sofran si teracota, coloritul cladirilor din centrul vechi al orasului.

In orice colt al Stockholm-ului te afli, vei vedea cele trei coroane aurii de pe turnul primariei, simbol al orasului si al intregii Suedii. Le vei recunoaste fara indrumare, pentru ca le vezi in fiecare an la festivitatea televizata de decernare a premiilor Nobel.

Iti va placea Stockholm-ul pentru Vasa - corabia uriasa, decorata cu frunze de aur si arme de bronz. Este singura corabie din secolul al XVII-lea care mai exista si astazi si pastreaza aproape in intregime componentele sale originale. Vasa a petrecut 333 de ani pe fundul marii. Regele Gustav al II-lea Adolf a incarcat prea mult vasul de razboi, cu 700 de sculpturi (inclusiv una care il infatiseaza cand este incoronat, in copilarie) si 48 de tunuri. Astfel ca Vasa s-a scufundat in timpul primei sale calatorii pe apa, inainte de orice infruntare. Destinul i-a rezervat o misiune mai importanta decat infruntarile razboinice: aceea de a se dezvalui astazi in fata a milioane de oameni, grandioasa, ca o fereastra spre trecut. Muzeul Vasa atrage mai multi vizitatori decat oricare alt muzeu din Scandinavia, tocmai de aceea se spune ca Stockholm merita vizitat chiar si numai pentru corabia Vasa.

O sa adori Stockholm-ul cand vei porni hai-hui pe strazile din Gamla Stan (Orasul Vechi). „Inarmat” cu palarii, ochelari de soare, aparate de fotografiat, asa cum ii sade bine oricarui calator lipsit de griji, o sa te topesti in istorie. Fii pregatit sa te-ntalnesti cu aristocratia secolelor trecute. Pe strada Kindstugatan, la nr. 4, opreste-te la Olof Törne, care a facut avere pornind de la zero si a ajuns primarul orasului. Nu uita de dr. Johan von Hoorn, la nr. 8: este primul obstetrician din Suedia.

Iti recomandam sa iti rezervi o zi si pentru o calatorie cu vaporasul pana la oraselul idilic Mariefred, unde se afla Castelul Gripsholm, desprins din cele mai frumoase basme. Construit in 1537, Castelul este incarcat cu peste 400 de ani de istorie in numeroasele sale camere si pasaje, care te asteapta sa le descoperi. O excursie la Gripsholm este o lectie de istorie a Suediei, si, in acelasi timp, o experienta romantica in decoruri feerice.

Se poate lauda cu titlul de „unul dintre cele mai frumoase orase din lume” si este supranumit „Beauty on water”; isi conserva trecutul cu respect si, in acelasi timp, Stockholm este un oras vibrant, modern, cu baruri si cluburi de top.

‹ Inapoi
Vacante in Suedia Stockholm

Interra - Oferte turism, City Break, Circuite, Craciun 2023, Revelion 2024Posteaza aici albumele tale preferate de Calatorie, ca sa ne bucuram impreuna cu tine de locurile pe care le-ai vizitat. Albumele postate sunt subiectul aprobarii de catre Interra. Nu pune doar peisaje sau natura moarta, vrem sa te vedem si pe tine in ele. Interra nu este raspunzatoare de provenienta pozelor postate de catre utilizatori.

Exploreaza pe tari

Europa

Mari si Oceane

Orientul Mijlociu

Asia

Africa

America de Nord si Centrala

America de Sud