Scandinavia si Tarile Baltice
Estonia Letonia Lituania Suedia Finlanda
Oraşe care ne inspiră...
Vom păşi prin spaÅ£iu, dar mai ales prin timp. Vom trece prin decoruri de basm. O să credeÅ£i că aÅ£i ajuns la căsuÅ£a de turtă dulce a lui Hansel ÅŸi Gretel. Vom merge în locuri de pelerinaj faimoase. ÎnvăluiÅ£i în mister, îl vom vedea pe Lucifer aÅŸa cum nu l-am mai văzut niciodată. Să intrăm în atmosferă. Facem mai întâi o plimbare în balon, deasupra „OraÅŸului care pluteÅŸte pe apă" . Palate ÅŸi case galbene, portocalii ÅŸi roÅŸii stau aliniate de-a lungul apelor. StrăduÅ£ele pietruite îi poartă pe călători de la cafenelele ÅŸi restaurantele cosmopolite, la magazinele cochete până la catedralele ÅŸi palatele grandioase.
În orice colÅ£ al Stockholm-ului vă aflaÅ£i, veÅ£i vedea cele trei coroane aurii de pe turnul primăriei, simbol al oraÅŸului ÅŸi al întregii Suedii. Le veÅ£i recunoaÅŸte fără îndrumare, pentru că le vedeÅ£i în fiecare an, la festivitatea televizată de decernare a premiilor Nobel. De ce îmi place Stockholm-ul ? Pentru Vasa - corabia uriaşă, decorată cu frunze de aur ÅŸi arme de bronz. A petrecut 333 de ani pe fundul mării. Regele Gustav al II-lea Adolf a încărcat prea mult vasul de război, cu 700 de sculpturi (inclusiv una care îl înfăţiÅŸează când este încoronat, în copilărie) ÅŸi 48 de tunuri. Astfel că Vasa s-a scufundat în timpul primei sale călătorii pe apă, înainte de orice înfruntare. Îmi place Vasa ÅŸi îmi place că destinul i-a rezervat o misiune mai importantă decât înfruntările războinice: aceea de a se dezvălui astăzi în faÅ£a a milioane de oameni, grandioasă, ca o fereastră spre trecut. De ce o să vă placă Stockholm-ul ?
Pentru că veÅ£i porni hai-hui pe străzile din Gamla Stan (OraÅŸul Vechi). Åži, „înarmaÅ£i" cu pălării, ochelari de soare, aparate de fotografiat, aÅŸa cum îi ÅŸade bine oricărui călător lipsit de griji, o să vă topiÅ£i în istorie. FiÅ£i pregătiÅ£i să vă-ntâlniÅ£i cu aristocraÅ£ia secolelor trecute. Pe strada Kindstugatan, la nr. 4, opriÅ£i-vă la Olof Törne, care a făcut avere pornind de la zero ÅŸi a ajuns primarul oraÅŸului. Nu uitaÅ£i de dr. Johan von Hoorn, la nr. 8: este primul obstetrician din Suedia. Să mai rătăcim puÅ£in prin istorie ÅŸi să vedem oraÅŸul Turku, inima culturii finlandeze începând din 1229 ÅŸi Poorvo, doar cu câÅ£iva ani mai tânăr decât Turku. Râul care îl străbate, căsuÅ£ele colorate de lemn, aleile înguste, arhitectura medievală - totul e magic. Privind dinspre Poorvo în zare, veÅ£i distinge o voluptuoasă sirenă din bronz, pe o fântână din granit. Ea se ridică dintre alge ÅŸi simbolizează renaÅŸterea oraÅŸului Helsinki. Pentru un tur al oraÅŸului, confortabilul tramvai-bar numit SparaKoff (Koff fiind berea locală) este ideal. O să treceÅ£i pe la toate obiectivele importante din oraÅŸ, în timp ce vă savuraÅ£i berea sau cidrul. Helsinki însă, înseamnă ÅŸi tradiÅ£ie, clădiri grandioase ÅŸi impunătoare. Una dintre ele este Catedrala Luterană.
În faÅ£a ei, se ridică statuia Å£arului Alexandru al II-lea. Surprinzător, mai ales că ÅŸi în Rusia asemenea statui sunt din ce în ce mai rare. Acum veÅ£i înÅ£elege de ce regizorii de la Hollywood au folosit Helsinki ca platou de filmare: reproducea atât de bine atmosfera din Rusia ÅŸi era mult mai uÅŸor de ajuns...Coborâm pe Marea Baltică (sau Marea Albă, după denumirea indoeuropeană) ÅŸi ne începem călătoria în prima dintre cele trei capitale „albe", Tallinn.
Tallinn a apărut pe harta lumii în 1114. Acum face parte din patrimoniul UNESCO, fiind cel mai bine conservat oraÅŸ din Europa de Nord. TalmeÅŸ-balmeÅŸul de case ÅŸi castele medievale colorate întind spre cer spirale ce par lucrate în dantelă. În pitorescul oraÅŸului, la capătul unei străduÅ£e medievale, lângă biserica Olaf stau mândre Cele trei surori. Astăzi hotel de lux, pe vremuri cele trei case lipite au aparÅ£inut fiicelor unei familii bogate, de unde au împrumutat ÅŸi numele.
În Riga, frumuseÅ£ea locului ascunde încă amintirea vremurilor socialiste. Dealul Bastionului, unul dintre cele mai frumoase parcuri, a fost construit în 1857. Cele cinci pietre de granit roÅŸu comemorează echipa de filmare ucisă de soldaÅ£ii sovietici în 1991, când au atacat Ministerul de Interne. Farmecul medieval se păstrează ÅŸi în Riga, ÅŸi apare la fiecare colÅ£ de stradă, în povestea fiecărei căsuÅ£e. Casa pisicilor negre, de exemplu. Åži-a luat numele de la cele două pisici negre de pe acoperiÅŸ. Proprietarul casei nu fusese acceptat în AsociaÅ£ia Breslelor. În semn de supărare ÅŸi superioritate, el ÅŸi-a decorat casa cu cele două pisici, întoarse cu spatele la clădirea Marii Bresle. In drum spre Dealul Crucilor, ne oprim la Palatul Rundale.
Un bogat duce leton l-a ridicat în secolul al XVIII-lea ca reÅŸedinţă de vară. Maiestuos, Rundale impresionează prin sculpturile ÅŸi picturile unice, prin stil ÅŸi bogăţia de culori. Salonul Alb copleÅŸeÅŸte privitorul prin liniÅŸte, eleganţă ÅŸi puritate. Åži, dacă înainte să porniÅ£i în călătorie aveaÅ£i planuri, mai trebuie să ÅŸtiÅ£i ceva: salonul poate fi închiriat pentru nunÅ£i. A sosit momentul să vă pregătiÅ£i pentru una dintre cele mai puternice ÅŸi solemne priveliÅŸti: Dealul Crucilor. De fapt, aici se află mai multe dealuri, acoperite în totalitate de cruci, de la cele uriaÅŸe până la cele foarte mici sau doar mătănii atârnate pe braÅ£ele crucilor. Legenda spune că prima cruce a fost adusă aici în Evul Mediu. ComuniÅŸtii au devastat locul, dar oamenii au adus din nou sute de mii de cruci; dar numai până în 1975, când a fost distrus iarăşi.
Astfel, Dealul Crucilor a devenit simbolul luptei pentru independenţă purtate de poporul lituanian. În prezent, oamenii adaugă câte o cruce pentru fiecare eveniment important din viaÅ£a lor - nuntă, naÅŸtere, botez. Loc unic de pelerinaj, Dealul este locul de unde Papa Ioan Paul al II-lea a binecuvântat poporul lituanian în 1993. Rămânem învăluiÅ£i în atmosfera misterioasă ÅŸi ne îndreptăm spre Poarta Răsăritului, din Vilnius.
Jumătate capelă, jumătate poartă, ea adăposteÅŸte icoana Fecioarei Maria, despre care se spune că are puteri vindecătoare miraculoase. Ajungem la Catedrala Vilnius, căreia Papa i-a acordat titlul de Basilică. Nu departe de Catedrală, se află dealul Gediminas, care a fost iniÅ£ial loc de rugăciune păgân ÅŸi altar pentru sacrificii. Turnul Gediminas a fost reconstruit în secolul al XIX-lea ÅŸi transformat în staÅ£ie de telegraf pe linia Sankt Petersburg - Vilnius - VarÅŸovia.
Ne încheiem călătoria în Kaunas, la Casa Perkunas ÅŸi, apoi, la nonconformistul ÅŸi unicul Muzeu al Diavolului. Perkunas este zeul lituanian al Tunetului ÅŸi se spune că, pe casa construită în secolul al XV-lea, se afla o statuie a lui, care a fost furată. În prezent, casa a fost transformată într-o ÅŸcoală iezuită. V-aÅ£i gândit vreodată cum te simÅ£i când eÅŸti înconjurat de 3000 de diavoli ? Chiar dacă nu aÅ£i făcut-o, am ajuns deja la singurul muzeu din lume dedicat diavolului. Este faimos pentru cele 3000 de sculpturi care îl înfăţiÅŸează pe Lucifer, adunate din toată lumea, începând din 1906. Åži, ca să nu mergeÅ£i cu mâna goală, trebuie să ÅŸtiÅ£i că muzeul are o tradiÅ£ie: fiecare vizitator poate să adauge la colecÅ£ie o statuetă a diavolului.
Åži astfel ia sfârÅŸit drumul nostru prin ţările „albe". Sperăm că v-aÅ£i relaxat ÅŸi că nu sunteÅ£i prea „prăfuiÅ£i" de-atâta drum. Vă aÅŸteptăm, după cum spuneam, cu pălăriile ÅŸi aparatele de fotografiat. PregătiÅ£i obiectivele ÅŸi creaÅ£i-vă propriile amintiri !