Obiective Turistice

Roma

Roma

Orasul cu spirit de cuceritor

Calatorul care ajunge pentru prima data in Roma este fascinat.
Este fascinat de arhitectura impunatoare si, totodata, primitoare a cladirilor, de portocalii salbatici, de vitrinele cochete ale magazinelor de paine sau de vin, de terasele intime ghemuite in colturi incarcate de istorie, unde celebra cafea italieneasca il trezeste cu aroma ei puternica. Dar inainte de toate, captivant este zambetul etern al Romei. Pe vreme insorita, culorile calde ale zidurilor il invaluie pe trecator. Pe vreme de ploaie, statuile - mame tinandu-si nou-nascutii la piept, parinti care isi protejeaza copiii prin cele mai duioase gesturi - isi coboara privirea domoala asupra trecatorului, zi de zi, de sute de ani.
Cerul Romei poate sa fie mohorat sau insorit, dar cetatea ramane intotdeauna vesela, preocupata sa-si depene amintirile milenare.
Ea spune povestile milioanelor de pelerini care i-au calcat pragul de-a lungul timpului. Roma este un muzeu in aer liber, strajuit de Marc Aureliu pe calul său de bronz de pe Capitoliu. Roma este orasul gradinilor imperiale, in care copaci inalti ca niste scari catre cer, par sa capteze timpul si sa-l infasoare in coroanele lor perfecte. Dar mai presus de toate, Roma este cetatea invingatorilor. Fiecare statuie ce strajuieste un pod, fiecare biserica, fiecare fantana, fiecare castel - toate sunt plamadite din suflarea gloriei şi a măreţiei.
Colosseumul este simbolul recunoscut din orice colt al lumii, caci dupa cum spune poetul, atât timp cat Colosseumul dainuieste, va dainui si Roma. Cand Colosseumul va cadea, si Roma va cadea. Si odata cu Roma - intreaga lume. Din Piata Sfantului Petru, inconjurata de doua colonade in forma de arce de cerc precum bratele unei mame ce se intinde dupa copilul sau, Roma îşi deschide braţele catre omenire si o cheama sa patrunda intr-o dimensiune unica: cea a miracolului. Fiorii miracolului strabat Pieta a lui Michelangelo, caci nimic nu este mai cald si mai pur decat Mama purtandu-si Fiul crucificat pe brate. Grandoarea si orgoliul artei desavarsite se impletesc in baldachinul inalt de 29 de metri de sub cupola Basilicii, construit in bronz si ornat cu ramuri de maslin si dafin.
In Roma, fantanile isi au mereu spectatorii lor. Sunt cei care, pierduti printre zei si zeite sculpturale, nu mai stiu daca se afla pe pamant sau au urcat in legendele Olimpului. Cine sa mai stie ? Când un Neptun colosal pare sa porneasca intempestiv la drum in carul tras de doi cai marini la celebra Fontana di Trevi, iar Piata celor Patru Fantani (care astazi este de fapt o intersectie) reuneste cele patru colturi ale lumii in cele mai expresive reprezentari...
Exista locuri al caror spirit pune stapanire pe trecator, fara a-l mai parasi vreodata. Exista orase si tari in care nimeni nu este calator. Si dintre toate, cel mai de pret este Roma. Roma parcurilor uriase, odinioara domenii regale; Roma strazilor largi, vibrand in zgomotul copitelor de cai; Roma fortaretelor milenare in care nume sonore si-au frant libertatea; Roma bisericilor incrustate de cei mai mari artisti ai lumii; Roma divina, invaluita in razele mozaicurilor aurii.

 

‹ Inapoi
Vacante in Italia Roma

Interra - Oferte turism, City Break, Circuite, Craciun 2023, Revelion 2024Posteaza aici albumele tale preferate de Calatorie, ca sa ne bucuram impreuna cu tine de locurile pe care le-ai vizitat. Albumele postate sunt subiectul aprobarii de catre Interra. Nu pune doar peisaje sau natura moarta, vrem sa te vedem si pe tine in ele. Interra nu este raspunzatoare de provenienta pozelor postate de catre utilizatori.

Exploreaza pe tari

Europa

Mari si Oceane

Orientul Mijlociu

Asia

Africa

America de Nord si Centrala

America de Sud