Riga
Cum cobori dinspre ţările scandinavice pe Marea Baltică (sau Marea Albă, după denumirea indoeuropeană) te poÅ£i opri în oricare dintre cele trei capitale „albe": Tallinn, Vilnius sau Riga.
Astăzi îÅ£i propunem o oprire în Riga, capitala Letoniei. Centrul istoric al oraÅŸului Riga a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO, iar oraÅŸul este remarcat în mod special pentru arhitectura în stil Art Nouveau (Jugendstil).
Farmecul său medieval apare la fiecare colÅ£ de stradă, în povestea fiecărei case. Casa pisicilor negre, de exemplu, ÅŸi-a luat numele de la figurinele de pe acoperiÅŸ. Proprietarul acesteia nu fusese acceptat în AsociaÅ£ia Breslelor. În semn de supărare ÅŸi superioritate, el ÅŸi-a decorat casa cu cele două pisici, întoarse cu spatele la clădirea Marii Bresle.
Frumuseţi medievale
Riga este un model de arhitectură medievală, două dintre cele mai elocvente exemple fiind Domul ÅŸi Biserica Sfântul Iacob. ConstrucÅ£ia Domului a început în 1211, iar lucrările la Biserică, în 1226. Ambele îmbină elemente ale goticului timpuriu cu elemente baroce ÅŸi influenÅ£e ale altor stiluri.
„Cei trei fraÅ£i" - trei case lipite reprezintă un exemplu de arhitectură medievală ce pare scos din cărÅ£ile de istorie. Cel mai bătrân dintre ei a fost construit în secolul al XV-lea (Fratele Alb), cel mai tânăr, în secolul al XVIII-lea (Fratele Galben), iar în prezent Fratele Alb găzduieÅŸte Muzeul de Arhitectură. În Evul Mediu, membrii unei bresle obiÅŸnuiau să locuiască pe aceeaÅŸi stradă, acesta fiind probabil motivul pentru care cele trei case au fost botezate Trei FraÅ£i.
Capitala europeană Art Nouveau
Spre sfârÅŸitul secolului al XIX-lea, când stilul Art Nouveau începea să se dezvolte, Riga era unul dintre cele mai importante centre culturale ÅŸi economice din Imperiul Rus. DeÅŸi clădiri în stilul Art Nouveau au fost construite pentru o scurtă perioadă de timp în oraÅŸ, încă mai putem admira astăzi capodopere ale genului pe Strada Alberta. A fost numită după Episcopul Albert, fondatorul Rigăi în 1201, ÅŸi este una dintre cele mai vii ÅŸi mai ornamentale străzi ale capitalei letone. Toate clădirile de pe această stradă au forma literei U, iar dormitoarele dau înspre grădinile interioare. Cum toate casele sunt de aceeaÅŸi înălÅ£ime, la prima privire ai putea crede că există o singură clădire, cât strada de lungă.
Riga modernă, Riga delicioasă
Dacă îÅ£i doreÅŸti să îmbini activităţile culturale cu cele sportive, e bine să ÅŸtii că de anul acesta uriaÅŸa scenă Mežaparks va fi transformată într-un parc de iarnă. Toate activităţile specifice sezonului se vor desfăşura aici, de la ski până la patinaj. IniÅ£ial, pistele vor avea o lungime de 700 m, dar în anii următori vor ajunge să aibă până la 3 km.
De curând, unul dintre cele mai apreciate produse tradiÅ£ionale letone poate fi gustat într-un nou ambalaj. Balsamul Negru, băutură alcoolică cu o tradiÅ£ie de 110 ani, poate fi savurat odată cu bomboanele de ciocolată neagră „Laima". Merită menÅ£ionat că ÅŸi compania „Laima" a fost înfiinÅ£ată în urmă cu 140 de ani... Astfel că bomboanele cu umplutură de Balsam Negru reunesc două dintre cele mai dulci tradiÅ£ii letone, spre deliciul tuturor iubitorilor de ciocolată.
Åži nu doar al lor...