Obiective Turistice

Palermo

Palermo

O lume intr-un oras

O fereastra maura din secolul al XI-lea. O alta, gotica, din secolul al XIII-lea. Si o arcada normanda din secolul al XII-lea. Cam asa arata o cladire tipica din Palermo, capitala Siciliei. De fapt, acesta este chipul intregului oras: fondat de fenicieni in secolul al VIII-lea i.e.n., a fost condus de-a lungul timpului de marii cuceritori, de la normanzi pana la arabi. Ajuns in Palermo, fii pregatit sa întalnesti la tot pasul temple inaltate in Grecia antica, amfiteatre romane construite pe vestigiile unor mai vechi teatre grecesti, pretioase mosteniri bizantine si arabe, orase intregi construite in stil baroc.


Cuceritoare in Palermo sunt celebrele „mercatino" (piata mica). Ajuns în piaţa în aer liber, s-ar putea sa crezi ca peregrinarile te-au dus intr-un cartier din Cairo sau Bagdad. Te dezorienteaza dialectul localnicilor, care poarta amprenta limbii arabe şi atmosfera asemanatoare cu cea din souk-urile arabe. Doar ca aici vei vedea mai puţine moschei si, foarte rar, valuri. Moştenirea araba, insa, ramane aproape intacta: unele dintre aceste piete stau astazi pe aceleasi locuri pe care se aflau cu 10 secole în urma. Fie ca esti o fire impresionabila sau nu, in Palermo traiesti experiente si sentimente unice la Catedrala si la Catacombele Capucinilor.


Catedrala din Palermo simbolizeaza chintesenta spiritului sicilian: cercetatorii cred ca pe acest loc a existat un templu, pe vremea romanilor sau chiar a punilor. Ulterior, o biserica bizantina s-a aflat aici, transformata peste cateva secole in principala moschee a orasului. Dar doar pentru a redeveni biserica crestina odata cu stapanirea normanda, ceea ce ramas pana in zilele noastre. Astazi sunt fermecatoare detaliile care atesta trecerea timpului si a stapanirilor peste Catedrala din Palermo. Prima sura din Coran este inca inscriptionata pe unul dintre stalpii de sustinere: „Nu exista alt Dumnezeu in afara de Allah, iar Mahomed este profetul lui Allah", iar o icoana bizantina vegheaza credinciosii din nisa care i-a fost creata.


Catacombele Capucinilor, morminte subterane, reprezinta o experienta neobisnuita si marcanta, culturala si spirituala, in acelasi timp. Complexul a fost construit in 1533 si la putin timp dupa aceea calugarii capucini au inceput sa practice imbalsamarea cadavrelor. In timp, a devenit un obicei practicat de burghezia si nobilimea palermitana. Astazi, sute de corpuri imbalsamate se odihnesc pentru eternitate, dar nu ingropate, ascunse, asa cum este obiceiul in lumea intreaga, ci expuse, atarnate pe peretii catacombelor. Printre cele mai impresionante se numara un ofiter din secolul al XVIII-lea si trupul micutei Rosalia, care avea 2 ani cand a murit si care este ultima dintre cele 8000 de mumii imbalsamate aici.


Palermo este un oras incarcat de istorie si cultura, iar aerul sau aristocrat, cizelat, pe care trecerea timpului nu a facut decat sa-l imbogateasca, va oferi o vacanta extrem de placuta tuturor celor care apreciaza imbinarea dintre traditie si modernitate.

 

‹ Inapoi
Vacante in Italia Palermo

Interra - Oferte turism, City Break, Circuite, Craciun 2022, Revelion 2023Posteaza aici albumele tale preferate de Calatorie, ca sa ne bucuram impreuna cu tine de locurile pe care le-ai vizitat. Albumele postate sunt subiectul aprobarii de catre Interra. Nu pune doar peisaje sau natura moarta, vrem sa te vedem si pe tine in ele. Interra nu este raspunzatoare de provenienta pozelor postate de catre utilizatori.

Exploreaza pe tari

Europa

Africa

Orientul Mijlociu

Asia

America de Sud

Mari si Oceane

America de Nord si Centrala