Obiective Turistice

Italia

Italia

Italia - o calatorie initiatica

Zecile de campanile de culoarea mierii intunecate anunta cu dangătul lor metalic scurgerea ritmata a timpului. În aburul verde al dimineţii, gondolele aluneca iute pe canalele care se impletesc in jurul Orasului Dogilor. Servitorii sar din gondole; pasesc grabiti pe aleile inguste si intortocheate parca anume facute sa nu dezvaluie identitatea trecatorului. Incarcati cu platouri de argint strivite sub povara ofrandelor de trandafiri insoriti, slujitorii se strecoara nestiuti in vreun palat urias, ca sa presare petalele de catifea pe marmura rece, sa umple potirele cu vinuri aromate si cupele cu smochine si curmale dulci ca intalnirea amorezilor care vor fura cateva ceasuri vinovate in pantecul batranului palat, pentru a se furisa apoi pe langa zidurile roase de ape, inapoi in casele lor scaldate de lumina revarsata din candelabrele de sticla de Murano. Venetia este orasul misterios, al celor mai tainice povesti de dragoste. Venetia este Orasul Ducal, in care soarta a mii de oameni era hotarata in Palatul Dogilor. In incaperile bogat decorate, pictate de cei mai vestiti artisti ai tuturor timpurilor, dogele si sfatuitorii sai investmantati in robe impodobite cu insemne ale puterii luau decizii despre moartea si viata prizonierilor, incurcata in labirintul de celule. Condamnatii pe viata priveau pentru ultima data frumosul oras si libertatea de pe puntea de piatra alba, ce avea sa ia numele de Podul Suspinelor. Venetia este orasul in care divinitatea si geniul omului s-au intalnit la nasterea Basilicii San Marco. Ca pe-o coroana, aurul solar aluneca pe cupolele uriase, mangaie spinarile spectaculosilor cai din bronz aurit la care pana si Napoleon a ravnit, si patrunde in basilica, unde se scalda in mozaicurile aurii care acopera peretii si cupolele acesteia. Parintii bisericii medievale credeau ca Domnul insusi se reflecta in apele de miere ale celor opt mii de metri patrati de mozaicuri. Venetia este orasul mastilor care te privesc multicolore si inexpresive din vitrinele magazinelor, concurate doar de bijuteriile stralucitoare, modelate de maestrii italieni in apropiere, pe insula Murano. Spectacolul crearii candelabrelor colorate de catre mesterii sticlari, care odinioara erau inscrisi in Cartea de Aur a insulei pentru arta cu care lucrau, sta sub fascinatia unui proces alchimic.
Povestile de dragoste isi deapana mai departe firul in intreaga Italie. De data aceasta celebre, precum cea a lui Romeo si a Julietei. Fiecare Romeo indragostit o va fotografia pe Julieta sa in celebrul balcon din Verona, pentru a merge apoi la Tivoli, in gradinile de la Villa d'Este, unde cele o suta de fantani din care se inalta statui născute-n piatra racoresc ziua calea trecatorului, iar noaptea mistuie intunericul cu galbenul feeric al jocului de lumini. S-ar putea crede ca Romeo si Julieta s-au ascuns la Capri, insula sirenelor, cum o numeau grecii, unde poate ca mai traiesc linistiti si astazi... Probabil ca ies din cand in cand la o plimbare cu barca in Grota Albastra, unde reflecţia unica a soarelui in apa creeaza un sentiment magic: acela ca vaslesti pe intinderea cerului senin. Italia este cu adevarat cel mai aproape de cer. Sau poate cerul a coborat pe pamant... Bisericile, capelele, catedralele si basilicile concurează ca numar cu casele italienilor. Nu e de mirare ca sfintii si-au gasit aici gazduire vesnica. Sfantul care patroneaza Italia, Francisc din Assissi, este inmormantat la Basilica ce ii poarta numele, pe sub a carei cupola instelata trec sute de mii de pelerini. Un rai pentru credinciosi, Napoli dezvaluie 400 de biserici, una mai frumoasa decat cealalta. Trebuie sa fie Creatorul cel care salasluieste in Domul din Siena, caci numai astfel s-ar putea explica spiritul „Bisericii-Zebra": coloanele si peretii ii sunt acoperiti cu dungi de marmura alba si neagra, iar mozaicurile de pe podea spun fabuloase povesti medievale. Culoarea izbucneste insa la Domul din Florenta, ale carui roz si verde se impletesc sublim, precum arta si credinta, si înalţă sufletul prin Poarta Paradisului care deschide Baptisteriul. Si ca ofranda suprema printre casele Domnului sta Domul din Milano. De cinci secole a avut omul nevoie ca sa construiasca acest edificiu divin. Cele 135 de turle si peste 2000 de statuete inconjurate in dantela lucrata de cei mai priceputi sculptori imbraca haina credintei supreme. Fie arhitectul a fost divin, fie cei care l-au construit au dorit gloria suprema.
Roma este cetatea cu ziduri rosii. Ea spune povestile milioanelor de pelerini care i-au calcat pragul de-a lungul timpului. Roma este un muzeu in aer liber, strajuit de Marc Aureliu pe calul său de bronz de pe Capitoliu. Roma este orasul gradinilor imperiale, in care copaci inalti ca niste scari catre cer, par sa capteze timpul si sa-l infasoare in coroanele lor perfecte, egalate doar de splendoarea mai micilor bonsai japonezi. Dar mai presus de toate, Roma este cetatea invingatorilor. Fiecare statuie ce strajuieste un pod, fiecare biserica, fiecare fantana, fiecare castel - toate sunt plamadite din suflarea gloriei şi a măreţiei. Colosseumul este simbolul recunoscut din orice colt al lumii, caci dupa cum spune poetul, atât timp cat Colosseumul dainuieste, va dainui si Roma. Cand Colosseumul va cadea, si Roma va cadea. Si odata cu Roma - intreaga lume. Din Piata Sfantului Petru, inconjurata de doua colonade in forma de arce de cerc precum bratele unei mame ce se intind dupa copilul sau, Roma îşi deschide braţele catre omenire si o cheama sa patrunda intr-o dimensiune unica: cea a miracolului. Fiorii miracolului strabat Pieta a lui Michelangelo, caci nimic nu este mai cald si mai pur decat Mama purtandu-si Fiul crucificat pe brate. Grandoarea si orgoliul artei desavarsite se impletesc in baldachinul inalt de 29 de metri de sub cupola Basilicii, construit in bronz si ornat pe cele patru coloane spiralate cu ramuri de maslin si dafin. In Roma, fantanile isi au mereu spectatorii lor. Sunt cei care, pierduti printre zei si zeite sculpturale, nu mai stiu daca se afla pe pamant sau au urcat in legendele Olimpului. Cine sa mai stie ? Când un Neptun colosal pare sa porneasca intempestiv la drum in carul tras de doi cai de mare la celebra Fontana di Trevi, iar Piata celor Patru Fantani (care astazi este de fapt o intersectie) reuneste cele patru colturi ale lumii in cele mai expresive reprezentari. Roma - cetate deschisa pentru cei care vor sa cunoasca divinitatea; cetate ideala pentru cei care vor sa paseasca pe urmele romanilor; cetate de vis in care arta inseamna viata. Dar inainte de toate, orgolioasă cetate a spiritului de cuceritor.
Exista orase si tari in care nimeni nu este calator. Exista tari al caror spirit pune stapanire pe trecator, fara a-l mai parasi vreodata. Si dintre toate, cea mai de pret este Italia. Italia romana; Italia intrigilor tesute de dogi si arhiduci; Italia strazilor largi vibrand in zgomotul copitelor de cai; Italia fortaretelor milenare in care nume sonore si-au frant libertatea; Italia bisericilor incrustate de cei mai mari artisti ai lumii; Italia iubirilor intense precum incordarea nemuritoarelor statui de bronz si piatra; Italia divina, invaluita in razele mozaicurilor aurii.

 

‹ Inapoi
Vacante in Italia , San Marino , Vatican Vacante in Roma , Milano , Verona , Venetia , Florenta , Insula Capri , Assisi , Padova , Pisa , Tivoli , Siena , Napoli , San Marino , Vatican

Interra - Oferte turism, City Break, Circuite, Craciun 2023, Revelion 2024Posteaza aici albumele tale preferate de Calatorie, ca sa ne bucuram impreuna cu tine de locurile pe care le-ai vizitat. Albumele postate sunt subiectul aprobarii de catre Interra. Nu pune doar peisaje sau natura moarta, vrem sa te vedem si pe tine in ele. Interra nu este raspunzatoare de provenienta pozelor postate de catre utilizatori.

Exploreaza pe tari

Europa

Africa

Mari si Oceane

Orientul Mijlociu

Asia

America de Nord si Centrala

America de Sud